Talisman, fjärde utgåvan: Undergången och sedan

Tre år har passerat sedan det senaste inlägget om Talisman och det är dags för att samla upp vad som hänt sen sist. I slutet av 2016 kom nyheterna att Fantasy Flight avslutade samarbetet med Games Workshop.

Här följer länkar till alla inlägg:
1. Första och andra utgåvan
2. Andra utgåvan: Kortexpansionerna
3. Andra utgåvan: Regionsexpansionerna
4. Tredje utgåvan
5. Fjärde utgåvan
6. Fjärde utgåvan: Expansionerna
7. Fjärde utgåvan: 2013-2015
8. Fjärde utgåvan: Undergången och sedan

Cataclysm, ett avslut med undergång

pic2977701_mdDen sista expansionen av Fantasy Flight för Talisman skulle bli Cataclysm vilket släpptes i december 2015. Cataclysm var en ovanlig expansion i att den erbjöd en variation för hur Talisman spelades, liknande hur Dragons varit, men Cataclysm kom med ett nytt spelbräde att använda som huvudbräde… Enligt storyn utspelar sig Cataclysm efter en undergång och nu behöver världen återupptäckas.

Monastery

Du fortfarande kan gå i kloster efter undergångenatt det är återuppbyggt.

En tanke med Cataclysm är att det klassiska talismanbrädet återbyggs allt eftersom en spelar. Tidigare karaktärer och landmärken kan återuppväckas eller hittas på nytt så att de får befolka spelbrädet, tillsammans med nya personligheter. Den Svarta Knekten som tidigare hemsökte mittregionen kan nu spelas som karaktär nu. Självklart kommer flera möjliga slut. Det mesta av Cataclysm kan användas utan extrabrädet och det mesta ur andra expansioner kan användas med Cataclysm så det är en trevlig expansion oavsett om en tänkt använda undergångs-temat eller ej i sitt spel.

 

”Gör det själv” med Lost Realms och Realms Untravelled

2017-04-19 18.45.39

Låda från polen jämförd med originallåda

De två mikroexpansionerna för Talisman utvecklades av Jon New som också  ligger bakom webbsajten Talisman Island. Efter Fantasy Flight förlorade licensen tog han upp facklan och kompletterade spelet med två expansioner till som spelare dock måste trycka själva. Det enklaste sättet för många skulle bli att kontakta polska Magia Imecz som tryckte och skickade hem min låda för ungefär 500 kronor. Om du själv vill ha en kopia så skicka ett mail till dem och berätta att du vill ha dem med din hemadress.

Lost Realsm

Inte så förlorade regioner

Lost Realms täpper till det sista hålet på brädet, vägen mellan Woodlands och Highlands. Här kan spelare nu upptäcka en dvärggruva i highlands och en alvstad i woodlands. Om en spelare tar sig igenom gruvan har de chansen att hitta forge-kort vilka faktiskt inkluderar Morak’s Hammare, vilket var en speciell artifakt som tidigare bara funnits i tredje utgåvan. Nytt i expansionens korttyper är trail-kort som inte kan undvikas med specialförmågor.

 

 

2017-04-19 18.46.18

Kort från Magia Imecz

The Realms Untravelled var till sist en mikroexpansion med endast kort, speciellt för dem som hade de tidigare mikroexpansionerna från Jon New. Tre nya slut som använde tidigare expansioner läggs till, ett av dem Realmswalkers där du måste besöka alla fyra ”realms” innan du kan klara spelet. Dessutom kom det till nya kort för Nether Realm och Deep Realm. Nether Realm korten är lika jävliga som Nether Realms korten i originalet. Sex nya kort kommer till vardera Bridge och Tunneldelen mellan City och Dungeon och fyra extra kort läggs till till Lost Realms.

Nytryck

TalismanDelivery-768x576

Nytryck som förr

I November 2017 kom Games Workshops nytryck. Detta nytryck är i stort identisk med Fantasy Flight, så expansioner från Games Workshop kan användas ihop med originalspel och expansioner från Fantasy Flight. Det enda som inte ingår i nytrycket är de två mikroexpansionerna The Nether Realm och Deep Realm. Utöver nytryck kommer fyra nya spel i Talisman-världen, inklusive ett rollspel, men inga nya expansioner har föreslagits just nu.

Spare Ooom Studio, när figurer inte är gott nog

OOM StudioSpare Oom Studio är ett företag som specifikt tillverkar miniatyrer för brädspel. Under de senaste åren har de tillverkat statyetter för landmärken i Talisman. Jag är inte riktigt säker på hur du får plats med spelkort på de rutor du sätter dessa pjäser men vid det här laget finns det otroligt välgjorda sådana för de flesta av rutorna i samtliga regioner. Nya statyetter kommer lite då och då. Det hade ju dock varit trevligt om en fick färdigmålade om en inte har så mycket tid över till att färglägga dem själv.

Talisman: Digital Edition

Nomad Games har tillverkat en digital version av Talisman som i dagsläget finns tillgängligt på både Steam, iOS och Android. TalismanDigitalI skrivande stund saknas Woodlands vilket är en väldigt efterlängtad expansion. Men den digitala versionen naturligtvis har många fördelar så som möjligheten att spela på mobilen eller att spela med kamrater (om en har några) eller mot bottar. En del gamla karaktärer som Saracen och Shaman har också smygit sig tillbaka som DLC.

Avslutningsvis

Det var allt för denna gång. Avslutningsvis skulle jag vilja göra en blänkare för facebookgruppen Talisman Players som är förvånandsvärt aktiv för ett så gammalt spel. Nu får vi dock se om det kommer så mycket nytt att det blir dags att samla upp flera nyheter i framtiden.

1 tanke på “Talisman, fjärde utgåvan: Undergången och sedan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s