Talisman, fjärde utgåvan 2013-2015

2012 författade jag på landhajen en tung genomgång av brädspelet Talisman. Jag berättade om första, andra, tredje och fjärde utgåvan som då endast hade två av fyra hörnexpansioner släppta och klagade lite på de då tomma hörnen.

Nu vill jag komplettera min serie med att berätta om de expansioner som kom under 2013-2015. Fjärde utgåvan av Talisman nu är ”komplett” så till vida att alla fyra hörnexpansioner nu finns. Sex expansioner har släppts som tillför nya kort, karaktärer och besvärjelser, men jag skall fokusera på vad som är nytt.

1470090_10153427147011634_3884683800066337361_n

Stort… Stort är det… Talisman med sina fyra hörn.

Expansionerna I kronologisk ordning…
The City Expansion (2013): Nytt bräde ”City” med prylar att köpa
The Nether Realm Expansion (2013): Mikroexpansion med nya slut
The Firelands Expansion (2014): (mini) Eldtema med brännarkort
The Woodland Expansion (2014): Nytt bräde ”Woodlands”, mörk/ljus fate och destiny-kort
The Deep Realms Expansion (2015): Nytt minibräde ”Deep Realms”
The Harbinger Expansion (2015): Undergångstema, Harbringer-figur

City & Woodland

glitter

… en riktig äventyrare behöver en rosa Enhörning.

Med staden och skogen är nu alla fyra hörnexpansioner släppta vilka tillsammans formar ett gigantiskt spelbräde. Staden lägger till en möjlighet att köpa saker när en har allt för mycket guld med många nya butiker. Staden har till exempel en apotekare, en magishop och till och med en djurbutik. Det finns också en möjlighet att vara prisjägare med nya Wanted-kort. City-expansionen har fått kritik för att vara ”mycket morot, ingen piska”. Det går nämligen bara att gå dit och en får ofta så mycket guld eller prissänkningar att en enkelt kommer ut med de bästa korten. Kort som Flail som gör att en slår två tärningar istället för en, eller Spell Book som gör att alla karaktärer kan få förmågan att få automatisk påfyllning av besvärjelser närhelst de kastas. Även husdjuren som går att köpa i staden har fått kritik för att vara lite för kraftfulla. Men de är ju så söta!!!

Meet your destiny

Josåatteeh… Du går in i en stubbe och får veta att Lord of Darkness egentligen din pappa. Ungefär så.

Woodland introducerade en serie nya och mycket intressanta tillägg. Dels skiljer en nu på mörk och ljus fate genom att lägga sina fate-tokens med mörka eller ljusa sidan uppåt. De mörka används för att rulla om en annan spelares tärning och de ljusa sin egen tärning. Målet med Woodlands är dock att nå en stubbe i slutet av skogen och få ett Destiny kort som inte går av för hackor. Spelare som uppnår sin Destiny får nya specialförmågor som räcker till spelets slut och till och med ärvs av ersättande karaktärer om de första skulle dö. Jag var lite orolig för att skogen när den väl kom skulle vara meningslös, men efter att ha haft den i spel är det en utmärkt expansion som verkligen tillför något nytt och hör hemma i spelet som helhet.

Deep Realms

pic2477378

Dunkla Riken mellan stad och dungeon.

Deep Realms var den första mikroexpansionen som släpptes i en ganska liten förpackning. Trots det är det en utmärkt expansion, väl rekommenderad för de som redan har City och Dungeon. Deep Realms består av en fullkomligt hälsovådlig hängbro mellan staden och dungeon, en utökad stadsvandring ner till rått-drottningen i ”de gamla kloakerna” samt en katakomb i Dungeons som Wraith Lord flyttat in i efter att flytt skogen från tredje utgåvan. Spelare som går in och ger dessa däng kan ta deras prylar. Genialiskt!

Lunta! Lunta allt! Med Firelands…

City in Flames

Fjärrvärme behövs inte med en Ifrit som granne.

Firelands är en av de bästa av småexpansionerna. Den introducerar Talisman för Ifrits. En Ifrit är en slags övernaturlig varelse i arabisk kultur som liksom bara vill lunta på allt.

Firelands lägger till ”burn” som spelmekanik. Burn innebär att du inte bara lägger kort på skräphögen, du lägger undan det ur spelet helt och hållet.

Firelands lägger också till nya terrängkort som helt ersätter spelets platser med något nytt. Detta gör att spelbrädet kan förändras över spelets lopp. Som om inte det vore nog kan de nya Fireland-tokens göra att rutor på spelplanen brinner och en förlorar liv bara genom att gå dit.

Gillar du att lunta, eller att någon annan luntar runt, så är alltså Firelands en helt utmärkt expansion.

Nether Realm

Titan Wraith

Titanvålnad. För att vanliga vålnader inte är läskiga nog.

Nether Realm likt Deep Realm är en mikroexpansion som liksom Deep Realms utvecklades av Jon New som har den största och äldsta webbsajten för Talisman… talismanislands

Tyvärr kan jag dock inte rekommendera Nether Realm rakt av till nya spelare. Det är inte en dålig expansion, men det är egentligen bara några nya slut som använder en speciell kortlek. Speciell så tillvida att så gott som alla kort i den är riktigt riktigt riktigt otrevliga. Den nya kortleken kommer endast till användning om något av de nya sluten används… vilket är lite synd…

Nether Realms får symbolisera att jag faktiskt kan erkänna att det faktiskt finns några expansioner till Talisman som inte alla behöver…

Harbringer = Förebudaren?

Harbringer

Han vet hur filmen slutar och kommer berätta det för dig.

Om en nu söker en tredje figur utöver varulven och döden så kan en nu plocka med Harbringer. Harbringer är killen som levererar dåliga nyheter. Allt som hänt betyder att undergången håller på att ske, menar han. Sur mjölk? Kass bingolott? Oavsett vilket är det dåligt. Harbringer själv är en figur som hälsar på när någon drar ett eventkort ur äventyrsleken. När han är i samma region som dig ersätts alla kort du drar med ett kort från hans egen lek. Denna driver ett slags tidselement i form av ”Omen”-kort. När för många Omen levererats under ett och samma spel så tar det slut i förtid i en undergång.

Om en inte är sugen på det så var Harbringer den andra expansionen efter Firelands som lägger till Terrängkort, utöver fyra nya karaktärer och besvärjelsekort. Jag har inte spelat med Harbringer själv ännu.

Så var det över… Eller?

tm16_box_left

Cataclysm. Nästa expansion Pandaria?

2015 är över, men dörren har inte stängts för Talisman ännu. En ny Expansion till Talisman är dock påväg i skrivandes stund kallad Cataclysm som byter ut huvudbrädet till ett nytt ”efter undergången”. Nya karaktärer, bl.a. en möjlig ”Barbar” följer med. Det finns också en digital utgåva i form av Talisman: Digital Edition på Steam nu. Dessutom har en 40k inspirerad variant av Talisman släppts som heter Relic som redan fått två expansioner, dock inte med hörnexpansioner på det sätt som Talisman haft.

Jag känner mig väldigt nöjd nu med alla fyra sluten här. Jag prenumenerar förvisso på allt som har med Talisman att göra, men det är ett komplett spel efter Woodlands. Fjärde utgåvan är nu det fulländade spelet för mig, med det bästa från 2nd och 3rd edition och ett spel som säkert kommer spelas om ytterligare tjugo år.

4 tankar på “Talisman, fjärde utgåvan 2013-2015

 1. Kul Genomgång av expansionerna! Själv har jag endast Harbinger och City av dessa, men alla de tidigare. City har fått mycket beröm men jag tycker egentligen att det är en av de mer tråkiga expansionerna, med Dragon-expansion som det absoluta bottenskrapet. Men jag kan tänka mig att City är en bra kombo tillsammans med Highlands som gör att man får ganska mycket guld. Harbinger var lite krånglig men kul att pröva… men jag tror inte det är en expansion jag och kompisarna kommer att använda så mycket. Det blev att vi enbart drog harbingerkort och använde nästan inga vanliga Adventure cards och det slutade med att alla dog, haha.
  Det blir spännande med Cataclysm som tydligen kommer i slutet av mars(?)

   • Jag vet inte vilka expansioner du har exakt… En eller ett par kortexpansioner t.ex. Grim Reaper och Blood Moon är ju trevligt att börja med. När en kan så är de fyra hörnen något jag tycker tillför en hel del. Därefter fler kortexpansioner. Just Harbringer, Dragons och Nether Realms är de sista jag skulle köpt eftersom de fungerar som alternativ till de som redan spelat mycket…

    Min förvaring är inte konstigare än att jag tagit två av lådorna och använder mig av extra zip-påsar i olika storlekar som jag köpt på Staples. 🙂

 2. Pingback: Talisman, första och andra utgåvan | Landhajen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s