Drakar och Demoner version 2

Jag kanske redan nu skall ta och reda ut det här angående versioner. Det finns lite olika åsikten om vilken version och som är vilken eftersom det aldrig framkom med önskad tydlighet så jag kommer att ta utgå helt efter hur jag tycker och så får ni använda kommentars-fältet för att påpeka hur fel jag har.

Denna version gavs ut vid tre tillfällen 1984 och 1985 ”Den svarta boxen” och 1987 ”Den gröna boxen”.

Den var kraftigt omarbetat men ny text och nya regler. Grundegenskaperna var Styrka, Storlek, Fysik, Smidighet, Intelligens, Psykisk Kraft och Karisma så därmed hade kroppsbyggnad och kraft blivit ersatta. Flera av dom aningen konstiga direktöversatta reglerna borta. Färdigheterna var fortfarande ett procentvärde i 5% steg och max var 100%. Dessutom fanns det nu äntligen en lista på alla färdigheter där varje färdighet hade en grundegenskap knutet till sig.

Man kunde nu välja både ras såsom Människa, Dvärg, Alv och för första gången Anka. Varför Kalle Anka och hans vänner fick vara med i en fantasysetting är för mig helt obegripligt men man hade säker en bra anledning till detta valet. Yrken man kunde välja på var Köpman, Tjuv, Trollkarl, Krigare, Lärd Man, Jägare, Stråtrövare, Pirat, Riddare, och Munk. De flesta yrken hade förkrav på någon grundegenskap man behövde ha och i -84 och -85 utgåvorna vad det även en procentchans för att lyckats kvalificera sig in på yrket. Detta behöll man endast för Trollkar i utgåva -87. Lägger man till att man dessutom fick slå fram grundegenskaperna för sin karaktär så var chansen ganska liten att man fick den karaktärer man ville ha utan att husregla in diverse omslag.

Det fanns ett solo-äventyr i inledning som ger ett litet exempel på hur man kom igång med rollspel samt ett kapitel om spelledarens/spelarnas roll och lite tips och tricks runt spelmötet.

Andra skillnaden mellan dom olika utgåvorna är att -85 års utgåva mer är en rättning av diverse småsaker medans -87 års utgåva hade man lagt till en hel del nyskriven text och betydligt mer nya bilder.

Jag själv fick den gröna boxen i julklapp julen -88 tillsammans med Monsterboken 1 och detta var min introduktion till rollspelsvärlden. En lustig detalj är att jag har till dags dato varken spelat eller spellett denna version själv men har lusläst igenom boken i detalj flera gånger och skapat ett 10-tal karaktärer av varierande kvalitet samt drömde mig bort till sagans värld.

Nästa gång går vi igenom Expert. väl mött!

//Patrik

3 tankar på “Drakar och Demoner version 2

  1. Ankorna — jo, i Chaosiums spel Runequest från 1977 finns ett slags intelligenta ankor med. DoD härstammar från Chaosiums verkstad på så sätt följde ankorna med in i den svenska versionen. De fanns där redan innan jag började hos Ä-spel och jag mekade vidare med dem eftersom jag var en Runequest-fan.

  2. Roligt att ha fått en förklaring till varför de var där. Ankor har kändes ju lite lustigt, men man har ju ändå på något sätt kommit att acceptera det ändå. Och nu tar man det för givet.

    Den gröna boxen du beskriver ovan Bohlin, är den enda jag spelade under min uppväxt. Det är först i vuxen ålder som jag spelat expert et al. Men när jag har spelat expert har jag ju insett att modifikationen av BRP till att köra tjugosidig tärning inte var så dum. Hade kanske varit trivsamt om mutant 2089 hade funnits i en t20-variant. Fast då kan man ju nästan köra med hemma-modifierade kultregler antar jag.

  3. Från sinkadus 30, via bloggen piruett: ”Ankorna då? Jo, så här var det: när Greg Stafford arbetade med det som skulle bli Glorantha lät han alla sina vänner namnge varsin stad. En av vännerna ville prompt kalla sin för Duckburg – Ankeborg. Nu är det så att Disney är ganska pigga på att skydda sig från copyrightintrång, så Greg var lite orolig för att det skulle bli bråk, men vännen insisterade på att det skulle vara något med ankor. När platsen hade fått sitt namn började Greg fundera vidare kring ämnet och kom så småningom fram till att idén med intelligenta ankor var rätt kul. Därmed föddes de som rollspelsras när Gloranthas alla varelser skulle beskrivas.”

    På det hela taget var väl Dod2 ett mycket bättre spel än ettan, även om jag vid ett spelledande av ettan i höstas älskade Thaumaturgreglerna och de spetsande vapnen. 🙂

Lämna en kommentar