Last Ninja, i ljud och bild

I denna sista och avslutande del tänkte jag ta upp vad Last Ninja gjorde då det kom till grafik och ljud, i synnerhet det senare.

Grafiken
Att konstruera spel på den här tiden inkluderade tillverkning av grafik och ljudprogram. Spelen var ofta helsvarta med flytande blobbar flytandes ovanpå. Last Ninja bestod av handpixlade bakgrunder. Medan det inte ser mycket ut för världen var spelet för sin tid konst. Endast den isometriska vyn med en gubbe som rörde sig åt fyra håll var ovanligt.

För dig som aldrig ”pixlat” är det en speciell teknik att göra det mesta av pixlar stora som rutor och ytterst få färger. Grafiken pressade den gamla datorn till det yttersta och det tog nån sekund för datorn att rita upp en ny scen, ofta element för element. Dessutom kunde man glömma photoshop på den tiden.

Detaljrikedomen i synnerhet i tvåan var väldigt hög med en del mystiska detaljer, inklusive en cameo av stålmannen och fejkade Mona Lisa i källaren i Kunitokis herrgård. Tyvärr har trean i mitt tycke ganska simplifierad grafik. Detaljerna var färre och så även färgerna. Även perspektivet var ofta rakt på och tråkigt.

Musiken
Gemensamt med de tre spelen är att musiken är bland det bästa ur hela 8-bitarseran. Varje spel musiksattes av några av de största namnen i spelmusik från den tiden och det var ovanligt många låtar, en för varje bana. Pågrund av laddningstiden brukade man dessutom spela musik medan banor laddades in vilket dubblade antalet till ett tiotal per spel. Dessa håller i genomsnitt väldigt hög kvalité. I modern tid är det vanligt att höra remixar med modern teknik.

Det legendariska SID-chippet

Trots sitt unika ljud kunde Commodore 64 bara spela tre ljud samtidigt med såkallade ”ljudkanaler”. Ett stort skäl till varför Last Ninja seriens musik höll så hög klass var att de inte slösade en ljudkanal till ljudeffekter vilket man är glad för så här i efterhand.

Last Ninja: Ben Daglish och Anthony Lee
Musiken till första spelet skrevs av Ben Daglish och Anthony Lee. Musiken var ofta inspirerad av japansk musik men hade trots det en stor variation, från den kusliga Dungeons till den softa Palace Gardens.

Min personliga favorit är än idag musiken till banan Wilderness som hade ett väldigt tryckande intensivt ljud, utmärkt att träna till. Till den har jag powerwalkat genom Göteborg, kånkades allt för mycket böcker som i min fantasi blir en arsenal ninjavapen. Ta en titt på hur ninjan är animerad och hans sätt att gå, vilken graciös stil och vilka lår!

Last Ninja: Instant Remedy

Last Ninja 2: Matt Gray
Matt Gray gjorde den nu modernare musiken vilket passade till den modernare eran.

Då jag var liten och vi skulle göra våran egen reklamfilm i grundskolan valde vi Last Ninja 2. Vi spelade dock in hela laddningsmusiken också och tvingade klassen att lyssna på. Den var ju så j-a bra!

Min personliga favorit är laddningsmusiken till Kunitokis herrgård, känd som ”Mansion” men samtliga låtar i tvåan håller väldigt hög klass.

Last Ninja 2: Back in Time Live Stockholm 2008

Last Ninja 3: Reyn Ouwehand
Tredje spelet musiksattes av Reyn Ouwehand som också fick göra musiken till remaken av andra spelet (kallad Last Ninja Remix).

Min favorit är vattenbanan vilken jag lyssnade sönder som serveradministratör på en gymnasieskola. Jag kommer ihåg att en elev kom in och bad mig byta låt efter att loopat den i nån timme…

Intromusiken till spelet tycker jag faktiskt påminner en del om musiken till Terminator.

Last Ninja 3: mind.in.a.box mix

Efter Last Ninja
Som barn spelade jag in musiken på kasett så jag kunde lyssna på den på freestyle istället för pop, rock och synth som kamraterna. I dag kan man hämta ner låtarna från nätet via t.ex. High Voltage SID Collection.

Har man dock tröttnat på originalen har få spel fått så många mopderna remixar som lastninja serien. Remix.kwed.org listar idag ett par hundra remixar med alla möjliga varianter, från hårdrock till unplugged. Det lär inte ta slut, antalet remixar har bara ökat på senare åren allteftersom bitpop nu blivit en musikstil bland andra efter att 70- och 80-talisterna vuxit upp.

4 thoughts on “Last Ninja, i ljud och bild

  1. Jag måste bara berömma dig för denna fantastiska blogg, den är kortfattat smått fantastisk! Jag har själv växt upp med C64, Drakar och Demoner, Mutant osv osv väldigt kul att se att det finns fler ”nördar” som även i vuxen ålder kan uppskatta dessa sysselsättningar! 🙂 Landhajen är dessutom ett bra namn på bloggen, jag har själv varit med skrivit tre Mutantäventyr för BSK som hette landhajen 1, 2 och 3. De är en mix av Hajen-filmerna och Mutant-världen som uppskattades mycket på tiden då det begav sig…..

    • Det var en enklare tid, på gott och på ont där framförallt den egna kreativiteten från spelare och spelledare var större än idag, nödvändigt för att kompensera spelens tillkortakommanden och avsaknad av internet. Själv tyckte jag det var tragiskt att Mutant: Undergångs arvtagare varesig hade trädiglar, luftmuränor landhajar i sig, men de rensade mycket av det som förmodligen inte hade gått hem idag. Trots det får jag ofta trycka in tandskyddet innan jag tittar i nytryckta monstermanualer till Dungeons & Dragons då den fantasifaunan sällan innehåller varesig originalitet eller nytänk, ändå säljer de, fast kanske inte som förr.

  2. Gött att du gillar bloggen. Den fyller ju flera funktioner, dels för att det är skönt att rensa hjärnan när man knegat, dels för att vissa saker helt enkelt måste dokumenteras för att det ens ska vara begripligt för yngre hur mycket primitivare saker var, men hur mycket glädje de ändå kan ge.

    Jag är ju personligen rätt glad åt den nya old-school-trenden i rollspelsvärlden, där man återgår till enklare, men samtidigt mer underhållande spel. Nu vill jag bara ha något liknande bland dator- och tv-spel, en återuppvärdering av spelvärde, kreativitet framför en massa identiska shooters.

    Och jepp, känner till dina landhajen-äventyr. Faktum är att begreppet landhaj för mig är mer känt genom dem än att de förekom i gamla mutant. Så det var lite med tanke på jakten på landhajen, med allt vad det innefattar i att försökta lura den till att dyka med dunkar osv, som namnet kom till.

    • Synd att mutantforumet är borta nu. Jag skrev en uppdaterad beskrivning av landhajen till M:UA som jag hade kunnat posta på bloggen. Den var ganska ambitiös om jag inte minns fel. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s