Eye of the Beholder 4?

Officiellt har det aldrig kommit en Eye of the Beholder 4. Om en sådan någonsin skulle dyka upp så skulle den förmodligen vara tillverkad av fans för fans. Men behövs en fyra? Om man spelat igenom alla tre spel på raken är ens karaktärer uppe i runt level 13-15 och i gamla AD&D är det ett gott läge att lägga av. Monster över denna nivå brukar sällan vara något annat än monster man råkat på förut med något tillagt till namnet. Ancient Dragon, Adamantine Golem, Gargantuan Fire Elemental… Så vad handlar denna post om? Ja, efter att berättat om trilogin kändes det som jag skulle knyta ihop säcken med att prata om några spirituella ”uppföljare”.

Lands of Lore
Efter Westwood bröt med SSI gjorde de en trilogi egna rollspel som hette Lands of Lore. Del två och tre av dessa gjordes under 3d hysterin i slutet av 90-talet men det första är förmodligen det finaste Dungeon Master-klonen som tillverkades. Spelet använder inte längre Dungeons & Dragons utan sitt eget system. Saker som saknades i Eye of the Beholder så som pengar och automap var nu tillagda. Storyn var riktigt bra och grafiken hade tagit ett rejält kliv uppåt med en pseudo-3d motor och animerade karaktärsporträtt.

Dungeon Hack
Dungeon Hack använde samma engine som Eye of the Beholder III (AESOP) och ser ut som en grafiskt snyggare variant av Eye of the Beholder, dock med endast en karaktär. Dungeon Hack är ett rogue liknande spel med AD&D system. Detta innebär att varje gång man startar ett spel randomiseras hela spelet och konstruerar en ny dungeon att ta sig igenom och bättre på sin karaktär i. Som tillval kan man ha äkta karaktärsdöd vilket innebär att om man dör förlorar man sin karaktär för evigt. Det blir en slags utmaning i att se hur långt man kan ta en karaktär innan den dör.

Dungeon Master II: The Legend of Skullkeep
Föregångaren till Eye of the Beholder fick sin egen uppföljare samma år som Eye of the Beholder 3 kom. Lustigt nog tog det nu efter många av de idéer blandannat Eye of the Beholder-trilogin tillfört till genrén. Spelet var helt klart spelvärt men var betydligt mer baserat på strid än pussel.

Baldurs Gate
Det finns knappt några lyckade Dungeons & Dragonstitlar en tid efter Eye of the Beholder III och Baldurs Gate som kom först 1998. Det är dock ingen Dungeon Master-klon så jag skall inte gå in på det närmare här mer än att nämna att det var spelet som slutgiltigt fick mig att överge Amigan för en PC.

Eye of the Beholder 4
Eh, va? Jo, det finns någon som sitter och programmerar en engine som han även presenterat på youtube. Det ser faktiskt ganska bra ut även om han mest återanvänder grafik från Eye of the Beholder och Lands of Lore. Det finns dock ingen information om story, importmöjligheter av gamla karaktärer eller liknande och techdemot visar bara två karaktärer, hmmm…

Med det sagt knyter jag ihop säcken. I framtiden hade jag tänkt att berätta om ett antal ovanliga Dungeon Master-kloner på den här bloggen, samt lite annat också naturligtvis.

/Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s