Elite m.fl – I rymden kan ingen höra dig vråla råvarupriser

En specifik niche som jag är väldigt förtjust i är rymd-utforskande/handel/strid, jag vet inte riktigt vad genren heter, men den började med Elite, vidareutvecklades med Elite Frontier samt Elite First encounters, sen dess har det kommit andra spel av andra tillverkare. Men Elite i alla dess skepnader är på något vis grundreceptet, som de andra kom att variera på något vis. Jag kommer uppehålla mig mest kring Elite Frontier och First encounters.

Elite II Frontier

Ett underbart, monumentalt stort spel. Jag har faktiskt ingen aning om hur många tusen planeter och system spelet innehåller, men jag kan försäkra er om att jag inte besökt mer än en bråkdel. Spelet kodades ursprungligen i 68000-assembler på Amigan.  Man kan handla, strida och liera sig med någon av de två faktionerna i spelet; Federationen och Imperiet. Men någon djupare politik förekommer inte. Det är otroligt lätt att bli insugen i utstuderad handel och snöa in på att hålla koll på råvarupriser. Jag drar mig till minnes mitt lilla glädjetjut när jag hittade en religiöst insnöad planet där guld och ädelstenar var förbjudet, och de betalade (!) för att bli av med det. Det löste så att säga en del ekonomiska bekymmer.

Det som glädjer mig är att det finns en del initiativ för att återskapa upplevelsen, för de som trånar efter rymdhandel;

Pioneer

Just nu i Alfa-stadiet, finns på Pioneerspacesim

Ta gärna ett kik på OOlite.

Det som tilltalar mig med spelen, utöver handel och logistik är den oerhört rogivande känslan av att ha hela universum för mig själv. Spel av denna typen brukar ju i regel dessutom ha stillsam klassisk musik och vangelis- och Jean Michel Jarre-inspirerad synthmusik, vilket utöver att det bidrar till en suverän atmosfär även kan beskrivas vara precis vad en doktor rimligen skulle ordinera för en livspusslande samtida stressmänniska.

/Fredrich

Annonser

4 thoughts on “Elite m.fl – I rymden kan ingen höra dig vråla råvarupriser

  1. Några hemsidor nämner siffran 100,000,000,000 (uppskattningsvis) solsystem i spelet och sen tillkommer säkerligen x antal planeter per system.

    Minns att det var många i alla fall när jag körde det på Amigan. :o)

  2. En sak som glömdes i min förra kommentar:

    Det kändes som att spelet tappade en hel del av sin attraktionskraft när man hade köpt in sin första ”Panther Clipper” och det inte fanns några större skepp att tillgå. ”Vad göra nu då?” liksom… Efter det kändes det som att spelet blev väldigt repetitivt (vilket det säkerligen var redan innan men då hade man något att sträva efter hela tiden i alla fall).

    Oavsett detta så är det hur som helst ett helt sjukt fascinerande spel. Att så ”mycket” spel kunde rymmas på en 3,5″ DD-diskett!!1

    • Elite (”ettan”) sägs (wikipedia) ha skrivits på en dator med 14KB minne. Det borde gå att trycka in detta spel på 4-5 QR-koder (som i teorin sägs rymma 3-4 KB)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s