Eye of the Beholder 2: The Legend of Darkmoon

Eye of the Beholdertrilogin gör sig bra som ett enda långt spel. Då man klarat ett av spelen kan man importera sina karaktärer till nästa och återanvända dem genom hela trilogin. Jag skulle dock förlåta någon om de sagt att de bara spelat det andra spelet av de tre, för The Legend of Darkmoon (1991) är i mitt tycke det bästa datorrollspelet som släpptes under tidigt 90-tal. Varför?

Handling
Medan Eye of the Beholder hade några få NPC’s man kunde interagera med så hade aldrig spelet mycket till berättelse. The Legend of Darkmoon har en story från början till slut, inledningsvis ett mysterium om försvunna bybor norr och väster om Waterdeep och man har dessutom hittat likdelar i nygrävda gravar. Wently Kelso, akademiker och självutnämnd ”känd arkeolog” har försvunnit och lämnat endast en mystisk journal som nämner byn Torzak och ”Drow”. Magikern Khelben Blackstaff tillkallar sig äventyrarna på nytt och skickar dem att gå till botten med vad som försegår. Ganska snart leder spåren till templet Darkmoon och en ny komplott som hotar Waterdeep. Genom hela spelet uppdateras händelserna via cutscenes och det känns som saker och ting händer medan man tar sig framåt.

Plats
Eye of the Beholder bestod av 12 nivåer varav riktningen traditionellt gick nedåt, nedåt och nedåt. Temple Darkmoon känns mer som en faktisk plats. Spelarna börjar i skogen utanför Darkmoon (det var faktiskt lite tufft att vara ”utomhus”) och väl inne i templet börjar man förvisso med att ta sig ner i gångar nedanför templet, men sedan leder vägen upp i ett antal torn. Eftersom alla delar möts i en central nod återvänder man ofta till samma plats man varit på förut men man låser gradvis upp nya ställen att gå till.

Möten
Man möter betydligt fler andra personer i templet, förutom NPC’s att rekrytera finns det både hjälpsamma och fientliga figurer att interagera med, ibland med dialog med vissa (begränsade) val. Huvudondingen när denne väl blir uppenbar hör till de första jag brukar komma ihåg ur sådana här datorrollspel och han ruvar dessutom på en hemlighet (som kanske inte är allt för svår att lista ut dock).

Bäst version?
Till skillnad från Eye of the Beholder är valet av version inte så svår. Det finns en 256-färgers version även för Amigan med automap funktion för den som hellre vill ha det. Kan man sin Amiga så varför inte? Men den som inte förstår sig på Amigan och inte orkar sätta upp WinUAE funkar PC versionen lika bra. Den har både slutsekvens och karaktärskommentarer den här gången.

Neverwinter Nights remake
En gång i tiden arbetade jag väldigt hårt på en remake i Neverwinter Nights. Jag hade kartlagt ungefär 90% och hälften var programmerat av mig. Tyvärr var jag ingen kompetent programmerare och det kändes som jag saknade modeller. Projektet gick under i brist på resurser. Gruppen som gjorde NWN versionen av första spelet är fortfarande aktiva och enligt det senaste har den en remake av tvåan under produktion. Jag tar nog det med en nypa salt dock med tanke på vad dom gjorde sist.

Playthrough
Det är få spel jag spelat igenom lika många gånger som Eye of the Beholder II och det är få spel jag vet så exakt hur de skall spelas från början till slut. Jag gör en nästan perfekt spelomgång på youtube.

Imorgon skall vi titta på trilogins svarta får. Eller? Väl mött!

/Staffan

Annonser

2 thoughts on “Eye of the Beholder 2: The Legend of Darkmoon

  1. Kul läsning. Älskade spelet som tusan. Synd du pratade Eng på filmerna då du trots allt skriver på Svenska här. Klarar inte av ”svengelskan” så orkade aldrig glo så mycket på dem.

    Men bra sida detta. Intressant.

    • Ursäkta svengelskan, men intresset för några timmars playthrough av ett 20 år gammalt spel kändes lite för marginellt för att dessutom begränsa tittarskaran till svenska tittare. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s