Drakar och Demoner

Drakar och demoner var det spelet som satte igång rollspelsvågen i sverige. Jag tänkte i en serie inlägg förklara dom olika versionerna och försöka beskriva vad som skiljer dom åt.

Version 1.0

Image

Den ursprungliga så kallade ”blå boxen” var en näst intill direktöversättning av Chaosiums Basic Role Playing. Färdigheten plocka fickor istället för pick pocket samt de olika översättningar på samma färdigheter/namn är lustiga exempel av detta.

Grundegenskaperna slogs fram med det klassiska 3T6 och färdigheter ett procenvärde där man fick en del från början beroende på vilket yrke man valde. Det fanns endast fyra yrken man kunde välja på såsom krigare, fredlös, lärd och magiker. Det gick även spela alv(magiker) eller dvärg(krigare).

Karaktärsbladet är mycket sparsamt med en bild på lie-mannen som täcker delar av bladet och en text som påpekar att baksidan kan användas som utrustningslista.

Denna version slog aldrig till den stora massa men gav en fingervisning om vad som komma skall. Tyvärr var jag lite för ung när det begav sig så jag har (än) ingen egen erfarenhet av att spela denna versionen.

/Patrik

Annonser

2 thoughts on “Drakar och Demoner

  1. En annan lustig detalj med dod 1.0 är att man har något som liknar D&Ds saving throws. Man har Idékast, lyckokast och duckkast.
    Grundegenskaperna är Styrka, Kroppsbyggnad, Storlek, Intelligens, Kraft, Skicklighet och Karisma.

    En del rätt skojiga regler försvann tyvärr till nästa version av dod, exempelvis möjligheten att spela Thaumaturg (lite som Cleric i D&D), och speciella regler för vapen som spetsar.

  2. Låter ju faktiskt rätt intressant. Men jag gissar att det finns någon baksida ed det? Att det var andra regelmässiga underligheter? Anledningen till att jag frågar är att jag är en mutant-typ snarare än en d&d-typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s